Kamerni teatar 55 Sarajevo ”Jag lämnade mitt hjärta i Zvornik”, Folkets Hus Lidköping 2013

Jag lämnade mitt hjärta i Zvornik är skriven av den erkände dramatikern Abdulah Sidran, som samarbetat med Emir Kusturica och regisserad av framgångsrika Sulejman Kupusovic.Huvudrollen spelas av Emir Hadžihafizbegovic, ”Bosniens Krister Henriksson”, i spetsen för en stjärnspäckad ensemble bestående av åtta skådespelare, med legender som Dragan Jovicic och Admir Glamocak.

Pjäsen utspelar sig 1992 då kriget kom till staden Zvornik i östra Bosnien. Musikläraren Rudo återvänder till hemstaden Zvornik för att komponera en symfoni. Han vet ännu inget om de nationalistiska strömningarna som sprider sig i staden. På ett gudsförgätet hotell finner han vänner bland en brokig skara gäster, men mitt i en fest slår stämningen häftigt över och blir hotfull när två av deltagarna som är nationalister plötsligt kräver att Rudo ska avrättas.

Pjäsen spelas på bosniska och textas till svenska.

Om Kamerni Teatern
Kamerni Teatar i Sarajevo är känd för sina intima dramer som involverar publiken och gör föreställningen till en högst levande upplevelse. Under belägringen av Sarajevo mellan 1992 och 1995 fortsatte Kamerni Teatar ’55 att spela för en stor och trogen publik nästan varje dag. De fortsatte spela, vissa gånger mitt bland murbruk och med bara levande ljus som belysning. 28 pjäser sattes upp under belägringen utan att teatern någonsin lät sig påverkas av ideologiskt, religiöst eller politiskt inflytande.

Fotogaleri