SEVDALINKA Koncert // Folkets Hus Lidköping 2014

Sevdalinka (sevdah = kärlek, sevdalinka = kärlekssång), som en säregen musikgenre, uppstår under slutet av 1400-talet inom det välbärgade samhällsskiktet i Bosnien-Hercegovina. Med tiden sprids den till hela befolkningen. Den kännetecknas av en lyrik av högsta poetiska nivån. Med sin orientaliska prägel av stundom ve­modiga, stundom förföriska rytmer speglar Sevdahmusiken bilden av Bosnien-Hercegovi­na som ett land där öst möter väst.

Den stockholmsbaserade orkestern ”Sevdalinka” består av musikerna Enes Omerdić, prisbelönt accordionist, Mona Rosell, violinist och operasångerska, Enes Žiga, sång och gitarr, Ahmet Kozaragić, sång och basgitarr, Nedžad Imamović, dragspel samt operasångerskan Bianca Muratagić, vars enastående tolkningar av sevdalinkasångerna gör att hjärtat stannar. Tillsammans kommer de att framföra sevda­linkamusiken i sin genuina form, utifrån den musikaliska miljö där genren har sina rötter.

Följ med på en resa till sevdalinkans land, till ett avlägset land mot hjärtat av den bosnisk-hercegovinska folkkulturen.

Fotogaleri